Sprawozdanie z działalności RSU - I semestr 2014/2015

29 września 2014 r. w naszej szkole odbyły się wybory do Rady Samorządu Uczniowskiego pod hasłem „Młodzi głosują”. Głosowali wszyscy obecni w tym dniu uczniowie klas II – VI. Komisja Wyborcza w składzie: Kinga Świerc, Aleksandra Sierota i Juliana Kubis czuwała nad właściwym przebiegiem wyborów i zliczyła wszystkie głosy. Koordynatorem była pani Urszula Ejsmont.

Głosowanie przebiegało w spokojnej atmosferze. Wybory w naszej szkole były demokratyczne, czyli:

• równe (każdy dysponował jednym głosem i wszystkie głosy były równoważne),
  • powszechne (każdy uczeń miał prawo do udziału w głosowaniu),
  • bezpośrednie (każdy oddawał głos na wybranego kandydata bez pośredników),
  • tajne (warunki w czasie głosowania umożliwiały utrzymanie swojego wyboru w tajemnicy, każdy dysponował głosem anonimowym).

• Przewodniczącą szkoły została Wanessa Dziwis kl. V,
  • zastępcą przewodniczącej – Daniel Pollak kl. V,
  • sekretarzami – Magdalena Wiecha kl. VI, Katarzyna Junik kl. VI,
  • skarbnikami – Nikola Elias kl. IV, Izabela Dreja kl. VI.

Rzecznikiem Praw Ucznia – pani Mariola Podbrożny.

Opiekunem RSU – pani Urszula Ejsmont.

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej uczniowie klas IV – VI wykonali papierowe łabędzie dla nauczycieli i pracowników.

Rada Samorządu Uczniowskiego zorganizowała w październiku szkolną dyskotekę dla uczniów kl. IV – VI. Imprezę prowadził nasz absolwent – Dawid Kowalczyk.

Wszyscy świetnie się bawili. Były różne zabawy i atrakcje. Nie zabrakło poczęstunku i napojów.

Dyskoteka trwała dwie godziny. Opiekunkami były panie: Urszula Ejsmont i Mariola Podbrożny.

RSU zorganizowało również zabawę andrzejkową. Sala gimnastyczna obwieszona kolorową bibułą mieniła się w blasku reflektorów. Przygotowany został pokój wróżb, w którym dominowały wróżby andrzejkowe. Muzyką zajmował się Dawid Kowalczyk. Podczas zabawy organizowane były liczne konkursy, takie jak: taniec na gazetach, taniec z balonami, a także zjadanie jabłek na sznurku. Były też wróżby z imionami i butami. Przysłowiową wisienką na torciku były przepyszne ciasta upieczone przez nasze mamy.

Nasza szkoła brała udział w akcjach charytatywnych: ze sprzedaży kalendarzyków uzyskaliśmy kwotę 27 zł. Pieniądze zostały wysłane na konto Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych i Niepełnosprawnych „Pomóż i Ty”

Jak co roku braliśmy też udział w ogólnopolskiej akcji „Góra Grosza”. Łącznie uzbieraliśmy kwotę 290 zł i 39 gr oraz 14 centów:

• kl. I –    77,22 zł i 5 centów
  • kl. II –   36,40 zł
  • kl. III –  30 zł i 1 cent
  • kl. IV –  41,31 zł i 1 cent
  • kl. V –   22,27 zł i 6 centów
  • kl. VI –  85,19 zł i 1 cent.