Sprawozdanie z działalności RSU – I semestr 2012/2013 r.

28 września 2012 r. dziewczęta z Samorządu Uczniowskiego przygotowały wszystkim chłopcom naszej szkoły niespodziankę z okazji Dnia Chłopaka. Złożyły im oryginalne, pełne humoru życzenia oraz zaśpiewały wesołą piosenkę. Przygotowały również poczęstunek w postaci popcornu. Chłopcy byli mile zaskoczeni i bardzo zadowoleni. W czasie zajęć świetlicowych można było obejrzeć film pt. „Wielka misja Maxa Keebl’a”.                                                      3 października 2012 r. uczniowie klas II – VI wzięli udział w praktycznej lekcji demokracji - wybrali SAMORZĄD UCZNIOWSKI. Swój głos oddawali na jednego z 11 kandydatów- zgłoszonych przez zespoły klas IV - VI.                                                                     Uczniowie poszczególnych klas po wejściu do lokalu wyborczego zapoznawani byli z zasadami demokratycznych wyborów. Komisja Wyborcza wydawała im karty do głosowania, a nad całością przebiegu wyborów czuwała Przewodnicząca Komisji Wyborczej – Urszula Ejsmont. Wybory przebiegły sprawnie, wszyscy uprawnieni uczniowie wzięli w nich udział, z wyjątkiem nieobecnych.

Po oddaniu wszystkich głosów komisyjnie opróżniono urnę, przeliczono głosy i sporządzono protokół. Na tablicy ogłoszeń podano wyniki do publicznej wiadomości.

Przewodniczącą Samorządu Uczniowskiego została:  Monika Kotynia.                      Zastępcami: Izabela Dreja i Wiktoria Świerc.                                                                 Przewodniczącymi sekcji:                                                                                                                                  a) tanecznej (zespół taneczny) - Karolina Danisz,                                                                                    b) kulturalnej (imprezy szkolne) -  Sabina Kotynia,                                                                                            c) porządkowej (nadzorowanie dyżurów, punktacja do konkursu na najlepiej dyżurującą klasę) - Sebastian Michalczyk.                                                                                                         Rzecznik Praw Ucznia – pan Adam Bochenek.                                                                              Opiekun Samorządu Uczniowskiego – pani Urszula Ejsmont.

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej uczniowie pod przewodnictwem Sabiny Kotyni i Nikoli Czaplik sami przygotowali program artystyczny oraz laurki dla nauczycieli i pracowników szkoły.

Widowisko rozpoczął duet taneczny: Maria Biskup i Monika Kotynia, które zachwyciły wszystkich poczuciem rytmu i wspaniałą techniką.

Uczniowie Sabina Kotynia, Monika Kotynia, Adam Jończyk, Nikola Czaplik, Wiktoria Świerc, Karolina Danisz, Katarzyna Junik, Izabela Dreja wcielili się w nauczycieli i uczniów. Okazali się świetnymi aktorami, profesjonalnie odgrywającymi swoje role. Widownia wprost pękała ze śmiechu słysząc zabawne teksty i widząc prawdziwych zawodowców na scenie, którzy mimiką twarzy, gestem i ruchem doskonale przedstawiali grane postacie.

Magdalena Wiecha i Katarzyna Junik przepięknie zagrały na organach.

Zespół taneczny z ciekawą, dopiętą na  ostatni guzik choreografią pokazał, że nasze dziewczyny posiadają nie tylko zdolności aktorskie, ale i taneczne.

Co najważniejsze, uczniowie zupełnie sami, korzystając z własnych pomysłów i wyobraźni, stworzyli pełne śmiechu, muzyki i tańca widowisko, które pozostanie w sercach widzów na długo, a wszystkiemu towarzyszyły życzenia i podziękowania z okazji DEN.

Samorząd Uczniowski przygotował również wieczór andrzejkowy, połączony z tańcami, wróżbami, zabawami i laniem wosku. Na tę okazję został udekorowany „Pokój wróżb”, w którym słynna wróżka przepowiadała wszystkich chętnym przyszłość. Tutaj wstęp był płatny, kosztował 1 zł. Zarobiliśmy 29 zł. Sala gimnastyczna została ozdobiona kolorowymi bibułami. Rodzice upiekli ciasto, którym dzieci posilały się w czasie zabawy.

Uczniowie udekorowali również salę na bal maskowy. Tym razem wykorzystali przepiękne girlandy, które lśniły wszystkimi kolorami tęczy na ścianach.

Nasza szkoła uczestniczyła w akcjach charytatywnych.

Ze sprzedaży kalendarzyków uzyskaliśmy kwotę 54 zł. Pieniądze zostały wysłane na konto Fundacji na Rzecz Osób Niewidomych i Niepełnosprawnych „Pomóż i Ty”.

Jak co roku braliśmy też udział w ogólnopolskiej akcji „Góra Grosza”. Łącznie uzbieraliśmy kwotę 159 zł i 94 gr oraz 7 euro i 88 centów.

• kl. I –    28,79 zł
  • kl. II –   13,30 zł i 1 cent
  • kl. III –  33,15 zł i 7 euro 23 centy
  • kl. IV –  54,23 zł i 57 centów
  • kl. V –   15,41 zł i 7 centów
  • kl. VI –  15,06 zł

Przez całą jesień trwała zbiórka żołędzi. W tym roku hasłem przewodnim było: „Zadbajmy o leśne zwierzęta w czasie zimy”.

Kontynuujemy zbieranie makulatury. Naszym celem jest wdrażanie uczniów do ochrony środowiska i segregowania śmieci.