Sprawozdanie z działalności RSU – II semestr 2012/2013 r.

Rada Samorządu Uczniowskiego spotykała się co najmniej dwa razy w miesiącu z opiekunem – Urszulą Ejsmont, która opracowała grafik dyżurów dla poszczególnych klas i wywiesiła na szkolnym korytarzu. Każda dyżurująca klasa była odpowiedzialna za pilnowanie wyznaczonych miejsc na korytarzu.

W r. szk. 2012/2013 zorganizowane zostały konkursy: recytatorski i czytelniczy.

WALENTYNKI 14 lutego 2013 r.

Przed 14 lutego trwała akcja mająca na celu zachęcanie uczniów do obdarowywania rodziny i kolegów kartkami walentynkowymi, której hasłem przewodnim były słowa: „Warto obdarowywać ludzi uśmiechem, trzeba mówić innym, że się ich lubi, kocha, że są dla nas najważniejsi nie tylko 14 lutego”. Na szkolnym korytarzu stało pudło z napisem „Poczta walentynkowa”, do którego każdy mógł wrzucić list lub kartkę.

W walentynki Nikola Czaplik z kl. VI przebrała się za listonosza na rowerze, a Sabina Kotynia z kl. VI za Amorka. Dziewczyny w tym dniu miały pełne ręce roboty, bo musiały rozwieźć bardzo ważne przesyłki – walentynki.

PIERWSZY DZIEŃ WIOSNY 21 marca 2013 r.

21 marca w naszej szkole odbył się klasowy konkurs na najbardziej ciekawą i niezwykłą marzannę. Uczniowie do jej wykonania wykorzystali różne materiały: bibułę, guziki, farby, bazie, kwiaty, kawałki kolorowych tekstyliów, korale, chusty, słomę, włóczkę itp. Powstały wspaniałe prace, które ozdobiły szkolny korytarz.

Kolejną atrakcją był Szkolny Turniej Wiedzy o Wiośnie.  Najpierw uczniowie mieli dokończyć rozpoczęte przysłowia.

Później odgadywali zagadki o wiośnie. Następnie dopisywali wersy do pierwszych liter

wyrazów: WIOSNA kl. I – III i WIOSENKA kl. IV – VI , tak, aby powstały wiersze o wiośnie. Oto one:

kl. IV

Wiosna teraz się zaczyna!

I już ptaki lecą do nas.

O jak dobrze, że przybyłaś!

Się cieszymy bardzo.

Ela biega już po łące,

Nina zbiera piękne kwiatki.

Koszyk jest już zapełniony,

A stół ozdobiony.

Kl. V

Witamy Cię Wiosno!

I serdeczne życzenia Ci składamy

Oraz piękne kwiaty Ci dajemy.

Sasanki jeszcze są przykryte śniegiem

Elementami wiosny przystrajamy nasze domy

Nawet i obejścia.

Kto chce przyjść do nas, zapraszamy,

A wszystkich ukwiecamy.

Dalej sprawdzana była wiedza na temat ciekawostek  dotyczących  świata fauny i flory.  Uczniowie wykazali się tutaj bardzo dużą wiedzą.  W końcu otrzymali karty pracy. Młodsi  mieli odgadnąć nazwy wiosennych kwiatów, a starsi wyszukać zwierzęta i rośliny w zdaniach. Ukoronowaniem turnieju były klasowe dyktanda.

Na zakończenie pani Dyrektor ogłosiła zwycięzców.

W kategorii klas starszych nagrodę:

I – 3 dni bez pytania oraz słodycze otrzymała klasa V.

II – 2 dni bez pytania oraz słodycze otrzymała klasa VI.

III – 1 dzień bez pytania oraz słodycze otrzymała klasa IV.

W kategorii klas młodszych nagrodę:

I – 3 dni bez pracy domowej oraz słodycze otrzymała klasa III.

II – 2 dni bez pracy domowej oraz słodycze otrzymały klasy I i II.

ŚWIATOWY DZIEŃ CZEKOLADY – 12 KWIETNIA 2013 r.

Monika Kotynia i Paulina Stanosek (kl. V) z okazji Światowego Dnia Czekolady przygotowały plakat pn. „Historia Czekolady”. Dzięki temu przybliżyły kolegom i koleżankom historię oraz walory czarnej tabliczki. Dowiedzieliśmy się, że ludzkość zna czekoladę od ponad 2 tysięcy lat. Ziarna kakaowca przywiózł z Ameryki do Europy Krzysztof Kolumb, a do Polski czekolada trafiła na początku XVIII w. Kakao poprawia zdolności poznawcze, odświeża umysł, poprawia nastrój.

Naukowcy zalecają spożywanie czekolady GORZKIEJ, zawierającej co najmniej 70 % miazgi kakaowej.

Pani Dyrektor zafundowała wszystkim uczniom poczęstunek w postaci tabliczek czekolady.

POMÓŻMY ZWIERZĘTOM PRZETRWAĆ ZIMĘ

W czasie trwania akcji „Pomóżmy zwierzętom przetrwać zimę” uczniowie zebrali 364 kg żołędzi. Dzięki temu uzyskaliśmy 218,40 zł. Niestety, Koło Łowieckie z roku na rok płaci nam coraz mniej pieniążków. Na początku była to złotówka za każdy kilogram, później 80 groszy, a w tym roku tylko 60 groszy. Na nagrody została przeznaczona kwota 83 zł i 44 gr, a więc  konto SKO zostało wzbogacone o 134,96 zł.

Mimo to wszyscy uczniowie, którzy brali udział w zbiórce żołędzi, otrzymali wartościowe upominki w postaci albumów fotograficznych i książek o zwierzętach:

Krystian Sliwa – kl. III,

Katarzyna Junik – kl. IV,

Bartosz Czarnuch – kl. III,

Daniel Pollak – kl. III,

Kamila Bastek – kl. I,

Monika Niemiec – kl. II,

Piotr Kobos – kl. IV,

Paulina Stanosek – kl. V,

Dawid Świętek – kl. I.

Kontynuowane jest zbieranie makulatury. Naszym celem jest wdrażanie uczniów do ochrony środowiska i segregowania śmieci.

Przygotowany został plan pracy samorządu na r. szk. 2013/2014. Planujemy zorganizować następujący konkurs plastyczny: Wiosna w moich oczach.