Sprawozdanie z działalności RSU – I semestr 2013/2014 r.

Rada Samorządu Uczniowskiego spotykała się co najmniej dwa razy w miesiącu z opiekunem – Urszulą Ejsmont, która opracowała grafik dyżurów dla poszczególnych klas i wywiesiła na szkolnym korytarzu. Każda dyżurująca klasa była odpowiedzialna za pilnowanie wyznaczonych na nim miejsc.

Tydzień przed wyborami kandydaci do RSU prezentowali uczniom swoje programy wyborcze, wywieszając je na szkolnym korytarzu i omawiając w czasie przerwy na sali gimnastycznej.

30 września 2013 r. uczniowie klas II – VI wzięli udział w lekcji demokracji wybierając RADĘ SAMORZĄDU UCZNIOWSKIEGO. Swój głos oddawali na jednego z  kandydatów zgłoszonych przez zespoły klas IV - VI.

Uczniowie klas młodszych po wejściu do lokalu wyborczego zapoznawani byli z zasadami demokratycznych wyborów, starszym zostały one przypomniane. Komisja Wyborcza wydawała karty do głosowania. Nad całością przebiegu wyborów czuwała Przewodnicząca Komisji Wyborczej –  pani Urszula Ejsmont.

Wybory przebiegły sprawnie, wszyscy uprawnieni uczniowie wzięli w nich udział, z wyjątkiem nieobecnych.

Po oddaniu wszystkich głosów komisyjnie opróżniono urnę, przeliczono głosy i sporządzono protokół. Na tablicy ogłoszeń podano wyniki do publicznej wiadomości.

Przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego:  Monika Kotynia

Zastępca przewodniczącej: Karolina Danisz

Kronikarze: Monika Synowska i Magdalena Wiecha

Sekretarze: Izabela Dreja i Damian Bastek

Rzecznik Praw Ucznia – pani Mariola Podbrożny

Opiekun Samorządu Uczniowskiego – pani Urszula Ejsmont.

Dzień Chłopaka  to święto obchodzone w Polsce 30 września, popularne wśród uczniów i studentów. Dziewczęta w tym dniu wręczają chłopcom drobne prezenty, organizowane są lokalnie konkursy, ogniska. Dzień Chłopaka obchodzony jest w rożnych terminach w rożnych krajach. Dla przykładu Dzień Chłopaka obchodzony jest 7 października w Norwegii, 25 listopada w Kandzie, 15 lipca w Brazylii, 5 maja w Japonii, 23 lutego na Ukrainie i Białorusi.

Dziewczęta naszej szkoły również postanowiły uczcić to święto i przygotowały dla swoich kolegów drobne niespodzianki: własnoręcznie wykonane plastikowe breloczki.

15 X 2013 r. w naszej szkole odbył się uroczysty apel z okazji Dnia Edukacji Narodowej. Uczniowie w tym dniu przybyli do szkoły w odświętnych strojach. Samorząd Uczniowski przygotował akademię, na której dzieci klas IV – VI przedstawiły scenkę: ,,Z życia uczniów i nauczycieli’’, recytowały wiersze i śpiewały piosenki. Wszystkich zachwycił taniec nowoczesny, zaprezentowany przez zespół ,,Spoko’’.

Na zakończenie uroczystości wszyscy uczniowie chórem odśpiewali ,,Sto lat’’ dla nauczycieli i pracowników szkoły oraz wręczyli własnoręcznie wykonane laurki. Podczas uroczystości panowała miła  i sympatyczna atmosfera, a na twarzach wszystkich obecnych panował uśmiech.

Aby dobrze zaprezentować się przed publicznością, uczniowie spotykali się na licznych próbach w szkole, po lekcjach. Próby te dały doskonały efekt – przedstawienie podobało się wszystkim, a zwłaszcza naszym drogim nauczycielom.

W dniu 27 listopada 2013 r. w naszej szkole odbyła się zabawa andrzejkowa. Z tej okazji przyjechały do nas wróżki: Kasandra z Irlandii i Leopoldia z Islandii.

Pokój wróżb znajdował się w klasie nr 6. Przed wejściem stało biurko z osobistymi sekretarkami wróżek. Wchodząc do sali trzeba było zdjąć obuwie. Najpierw należało przejść po czerwonym dywanie, prowadzącym do stołu, przy którym czekały na nas czarodziejki. Następnie, przy pomocy magicznej kuli, wróżki sprawdzały, co nas czeka w przyszłości. Były jeszcze przepowiednie związane z drogą życia, z imieniem przyszłego małżonka  oraz  horoskop.

W sali gimnastycznej odbywały się  różne konkursy związane z andrzejkami, tańce i zabawy. Wcześniej została ona udekorowana balonami i kolorową bibułą przez uczniów klasy VI, którym pomogły dziewczynki z kl. IV.  Rolę DJ sprawował Dawid Kowalczyk –  absolwent naszej szkoły. W czasie imprezy miał miejsce poczęstunek. Mogliśmy wtedy zjeść ciasto upieczone przez nasze mamy, napić się herbatę lub coca colę.

6 grudnia 2013 r. gościliśmy w szkole św. Mikołaja.

Towarzyszyły mu aniołki, które pomagały rozdawać prezenty oraz diabełek – od czasu do czasu straszący rózgami niesforne dzieci.

Uczniowie w podziękowaniu za wspaniałe prezenty śpiewali  piosenki, odpowiadali na pytania św. Mikołaja.

Panowała ogólna radość i podekscytowanie tak niecodzienną wizytą. Nic dziwnego, na to spotkanie wszyscy czekali przez cały rok.

Prześlicznymi i bardzo pracowitymi w tym dniu aniołkami były dziewczynki z kl. V i VI: Kasia Junik, Izabela Dreja, Magdalena Wiecha i Monika KotyniaKarolinę Danisz zaś trudno było rozpoznać w stroju subtelnego diabełka.

POMAGAMY POTRZEBUJĄCYM

Od wielu lat współpracujemy z Fundacją na Rzecz Osób Niewidomych i Niepełnosprawnych „Pomóż i Ty”. Charytatywnie sprzedajemy cegiełki – kalendarzyki. W tym roku pomagaliśmy Justynie Niedziałek, która zbiera pieniądze na protezy palców prawej dłoni.

Dzięki takim akcjom wśród uczniów kształtowany jest  pozytywny stosunek do osób potrzebujących i cierpiących.

Samorząd Uczniowski rozpropagował przedsięwzięcie i ze sprzedanych kalendarzyków uzyskał 67 zł.

Uczestniczyliśmy również w akcji charytatywnej dla Artystów Malujących Ustami i Nogami. Ze sprzedaży wykonanych przez nich kartek bożonarodzeniowych otrzymaliśmy 25 zł i 90 gr.

„Góra Grosza”

Od ponad dziesięciu lat bierzemy udział w ogólnopolskiej akcji „Góra Grosza”,   której celem jest m. in.:

• pomoc dla zawodowych rodzin zastępczych i rodzinnych domów dziecka,
  • pomoc dla Domów dla Dzieci (Domów powstałych w wyniku przekształcenia dużych domów dziecka),

Oddając nawet jeden grosz, realizujemy wielkie przedsięwzięcie na rzecz dzieci  w trudnej sytuacji życiowej.

W naszej szkole zbiórkę monet (od 1 gr do 5 zł), jak  co roku, zorganizował Samorząd Szkolny wraz z Opiekunem Samorządu i Dyrektorem Szkoły.  Każda klasa przygotowała odpowiednio oklejoną i opisaną puszkę, do której uczniowie wrzucali pieniądze.

W akcję zaangażowani byli także Wychowawcy, którzy  pomagali uczniom w przeliczaniu monet oraz przekazali Opiekunowi Samorządu pisemne sprawozdania ze zbiórki. Opiekun sporządził ogólny protokół, który został wysłany do organizatora „Góry Grosza”: Towarzystwa Nasz Dom.

W tym roku uzbieraliśmy 204 zł i 29 gr, w tym 1215 jednogroszówek, 1082 dwugroszówek, 698 pięciogroszówek, 392 dziesięciogroszówek, 252 dwudziestogroszówek, 60 pięćdziesięciogroszówek, 5 złotówek, 3 dwuzłotówki, 1 pięciozłotówkę.

Kwoty uzbierane przez uczniów danej klasy:

Klasa I – 47 zł i 20 gr

Klasa V – 44 zł i 36 gr

Klasa VI – 32 zł i 59 gr

Klasa II – 31 zł i 73 gr

Klasa IV – 29 zł i 81 gr

Klasa III – 18 zł i 60 gr

Kwoty w przeliczeniu na 1 ucznia:

Klasa I – 7 zł i  87 gr

Klasa V – 5 zł i 55 gr